Dé integrale kostprijs bestaat niet, wel uw integrale kostprijs

Januari 2024

Op een symposium gaf ik eens een workshop, Kostprijs à la carte. Ik stelde deelnemers de vraag: ‘Wat is de kostprijs van eten en drinken in uw organisatie per gast?’ De antwoorden varieerden van € 3,00 tot € 35,00. Tja! Zomaar kostprijzen vergelijken tussen zorgorganisaties of aanbieders is dus nooit de weg naar een afgewogen keuze in voeding.

Waarom ben ik daar zo stellig in? Omdat het altijd om onvolledige vergelijkingen gaat. Appels en peren, u kent het wel. Wat de een wel meeneemt in de prijs, laat een ander buiten beschouwing. Belangrijke kostenposten zoals opslag en ontvangst, portioneren, distribueren, vaatwas, overhead en automatisering tellen net zo goed mee als de inkoop van ingrediënten of complete maaltijden. En dit zijn alleen nog  de activiteiten in de back office. Wat dacht u van activiteiten in de front office? Houdt de voedingsassistente zich alleen bezig met eten en drinken of is het een roomservice medewerker of afdelingsassistent die naast eten en drinken nog andere facilitaire taken heeft? En wat is een verpleegdag? Telt de dag dat de patiënt nuchter moet blijven ook mee of juist niet? De ene organisatie vindt van wel, de andere van niet.

Kosten

Een zorgorganisatie kan rondom voeding heel veel keuzes maken, bijvoorbeeld: wat doet u zelf en wat besteedt u uit? Welke (deel)producten koopt u commercieel in bij een foodservice-leverancier en wat maakt u nog klaar in eigen keuken? Gaat u überhaupt nog (deels) zelf koken en uitserveren met eigen personeel of besteedt u het hele voedingsconcept, inclusief personeel, uit aan een cateraar? Wat doet u met specialistische (drink)voeding? Als de apotheek de voeding levert zijn het farmaceutische kosten die de zorgverzekeraar deels of volledig vergoedt. Loopt de inkoop via de voedingsdienst dan wordt er niets vergoed en zijn deze kosten weer onderdeel van het voedingsbudget.

Opbrengsten

Invoering van een nieuw voedingsconcept heeft ook een opbrengstenkant, zoals de verkoop van eten en drinken aan bezoekers. En nog veel interessanter, maar nog moeilijk in cijfers uit te drukken, het positieve effect van gezond eten en drinken op het tempo van herstel. Verblijf in een ziekenhuis of revalidatiekliniek is kostbaar, dus iedere dag dat de patiënt eerder naar huis kan is winst. Niet alleen financieel, maar zeker ook maatschappelijk en sociaal. Ook in die winst zit mijn drive om te werken aan de beste voeding en gastvrijheid voor de zorg.

 

Reëel kostenplaatje

Bij die drive hoort ook de presentatie van een reëel financieel kostenplaatje, maar benchmarken op integrale kostprijzen werkt niet, hoe zorgvuldig u de benchmark ook uitvoert. Wat wel werkt is intern de oude en nieuwe situatie vergelijken op effecten die veranderingen in het eigen voedingsconcept met zich meebrengen. Die breng ik graag voor u in kaart.

Meer weten? Neem vandaag nog contact op.