Over Charles

“Goed kan beter, en best goed is gewoon niet goed genoeg.”

Charles gaat door waar anderen stoppen, zeggen oud-collega’s over hem. “Dat klopt wel, ja. Best goed is gewoon niet goed genoeg. Mensen die (tijdelijk) zorg nodig hebben, verdienen gewoon het beste. En dat is zeker niet het duurste. Het gaat niet om eten van een gouden bordje met verzilverd bestek. Het gaat om smakelijk en gezond eten, de juiste voedingswaarde, keuzevrijheid, ambiance en vooral om liefdevolle en vakkundige aandacht van mens tot mens. Zo simpel is het.”
Hij komt uit een ondernemersgezin, werkte al jong mee, wilde niet echt studeren, ging naar de koksopleiding, vervulde zijn dienstplicht als kok en werkte daarna ruim tien jaar als zelfstandig werkend kok in verschillende zorginstellingen. Wat hij daar zag beviel hem niet. “In het begin kookten we nog vers, maar zetten we mensen om 12.00 uur ‘s middag een warme maaltijd voor de neus die ze dagen van tevoren hadden aangekruist. Om 15.30 uur sloot de keuken. Smakelijk eten maar geen flexibiliteit en nauwelijks service. Toen deden grote, ontkoppelde productiekeukens hun intrede. Warme maaltijden konden op ieder moment en op iedere plaats worden geserveerd. Meer service en flexibiliteit dus, maar de kwaliteit van de maaltijd daalde destijds flink. Dat moet en kan anders, vond ik al snel, maar ik zat op de verkeerde positie. Ik wilde een complete voedingsdienst kunnen leiden en ben uiteindelijk op latere leeftijd, vanaf mijn 27e, naast mijn werk wel gaan studeren; eerst een opleiding facilitair management aan de IJselland Hogeschool in Deventer en daarna een studie toegepaste bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit van Groningen. De hersens had ik altijd al en nu ook de motivatie.”

Via VieCuri Medisch Centrum, Vitalis woon-zorggroep en het Elkerliek ziekenhuis, waar een nieuw voedingsconcept in 2010 de Gastvrijheids Zorgaward opleverde, kwam hij bij Hutten catering in Veghel terecht. Daar kreeg hij als business Unitmanager Care & Cure alle vrijheid om met zijn tomeloze energie en creativiteit vernieuwende voedingsconcepten voor de zorg te ontwikkelen en te realiseren. “En nu is het tijd voor mijn eigen onderneming: Charles Janssen voor de beste voeding en gastvrijheid in de zorg.”

“Ik zet heel bewust hoog in. Als mens gezien worden in je kwetsbaarheid, is altijd belangrijk, maar nog veel belangrijker als je lichamelijk en/of mentaal (tijdelijk) afhankelijk bent van de zorg van anderen. Die kwetsbaarheid raakt me. Alle voedingsconcepten die ik de afgelopen twintig jaar heb ontworpen en gerealiseerd zeggen: ‘Ik zie je en ondersteun je op een manier die jij kiest.’ Dan is best goed niet goed genoeg, snap je?”